Svijet
0

U Hamburgu započeo trodnevni kongres njemačkih socijaldemokrata

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Kurt Beck najavio je na početku redovitog stranačkog kongresa u petak u Hamburgu povratak socijaldemokrata širim slojevima građanstva i pojačanu borbu za boljitak radnika i nižih društvenih slojeva.

"Mi ponovno želimo doći u blizinu građana", rekao je Beck obraćajući se sudionicima redovitog stranačkog kongresa. Predsjednik stranke Beck, koji ujedno obnaša i dužnost premijera savezne pokrajine Rheinland-Pflaz, poručio je tokom dvosatnog govora da SPD mora ponovno pokazati da je stranka širokih slojeva stanovništva.

"Mi ne smijemo dopustiti da drugi preuzmu ovu ulogu", poručio je Beck i pozvao članove svoje stranke na "zbijanje redova".

Beck je također žestoko kritizirao demokršćane kancelarke Angele Merkel, s kojima SPD koalira na saveznoj razini.

"CDU se pokušava prodati kao stranka kojoj su socijalna pitanja građana u prvom planu, što je zabluda jer se demokršćani i dalje povode za ciljevima tržišta", rekao je Beck te je dodao da je osnovna politika CDU-a i dalje uzimanje malom čovjeku u korist gospodarstva.

Predsjednik SPD-a također je kritizirao politiku demokršćanskih ministara odbrane i unutarnjih poslova, Junga i Schaueblea, koji svojom politikom traženje strožijih sigurnosnih zakona "siju paniku" među stanovništvom.

Prije toga je bivši kancelar i predsjednik SPD-a Gerhard Schroeder pozdravio okupljene te je podržao Becka u njegovoj namjeri ublažavanja reformi socijalnog sistema koje je pokrenula Schroederova vlada.

Gradonačelnik Berlina i član predsjedništva SPD-a Klaus Wowereit iznova se založio za zabranu ekstremno desne Nacionalsocijalističke stranke Njemačke (NPD).

"Unatoč liberalnosti i slobodi mišljenja demokracija mora biti zaštićena od takvih stranaka", rekao je Wowereit te je zaključio da se zahvaljujući NPD-u "tamnoputi građani i građani iz istospolnih zajednica" ne mogu bez straha kretati nekim dijelovima Njemačke, prenijela je Hina.

Kongres SPD-a, koji je s preko 7000 sudionika najveći kongres ove stranke u njezinoj povijesti, trajat će do nedjelje, a glavna tema rasprava bit će socijalna politika stranke. Na kongresu bi trebalo biti izabrano i novo predsjedništvo stranke.

Promatrači procjenjuju da se SPD, nakon što je izgubila simpatije širokih slojeva, uoči nekoliko važnih lokalnih izbora, ponovno želi profilirati kao stranka tzv. "malog čovjeka". SPD od ulaska u koalicijsku vladu s demokršćanskom Unijom CDU/CSU gubi do sada tradicionalnu potporu radnika, koji se pojačano okreću novoosnovanoj stranci Ljevice, koju sačinjavaju slojevi nezadovoljni SPD-ovom politikom smanjivanja socijalnih povlastica te reformirani komunisti iz DDR-a.