Samit G20
8

U Hamburgu historijski susret Donalda Trumpa i Vladimira Putina

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik SAD-a Donald Trump danas će se u Hamburgu, na marginama samita G20, prvi put sastati s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom Obojica su deklarativno opredijeljeni za smirivanje tenzija uzrokovanih oprečnim stavovima i politikama o Siriji.

Također, neizostavno je pitanje ruskog miješanja u predsjedničke izbore za koje Washington tvrdi da postoje mnogi dokazi. Trump je uglavnom distanciran od takvih tvrdnji.

Iako su dvije zemlje po mnogo čemu različite, od situacije u Siriji gdje podržavaju različite frakcije, preko Ukrajine gdje također podržavaju različite strane konflikta, pa do odmjeravanja između NATO-a i Ruske Federacije na istoku Evrope, najviši istražni organi u Washingtonu smatraju kako je Putin pomogao da Trump dođe na vlast.

Ipak, nije vjerovatno da će tema miješanja u izbore biti tema razgovora dva državnika.

Dvojica lidera susrest će se poslijepodne, a sastanak bi mogao trajati 30 minuta.

Trump je jučer u Varšavi pozvao Rusiju da prestane destabilizirati Ukrajinu i druge zemlje. Predsjednik SAD-a je pozvao Moskvu da prestane podržavati režim Bašara al Asada i da se "pridruži zajednici odgovornih nacija".

Trump je govor u Varšavi iskoristio i da pozove Rusiju na "zajedničku borbu protiv neprijatelja i odbranu civilizacije".

Kremlj je, naravno, odbacio njegove poruke.