Podrška EU i SAD-a
22

U Hagu otvoren Centar za procesuiranje zločina agresije počinjenih u Ukrajini

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Centar za krivično gonjenje zločina agresije počinjenih u Ukrajini otvoren je u Hagu uz podršku EU, SAD i Međunarodnog krivičnog suda (ICC).

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da je cilj centra privesti pravdi one koji su umiješani u neopisive užase kao što su seksualno nasilje, otmice djece i raseljavanje civila.

Osnivanje Međunarodnog centra za krivično gonjenje zločina agresije (ICPCA) potaknuto je uočenom potrebom da se počnu prikupljati podaci, intervjuisati žrtve i graditi dosijei prije završetka rata.

Grupa eksperata i četiri tužioca, uključujući jednog upućenog iz SAD-a, počela je u ponedjeljak sa zadatkom prikupljanja dokaza i izrade strategije za slučajeve kako bi pomogli međunarodnim i domaćim tužiocima da privedu kriminalce pravdi.

Komesar EU za pravosuđe Didier Reynders rekao je da će centar osigurati da "počinioci ovog rata ne ostanu nekažnjeni".

ICPCA, prva platforma te vrste u historiji pravosuđa, upravljat će zajedničkim istražnim timom koji će se do sada sastojati od tužilačkih timova u Ukrajini, Litvaniji, Latviji, Estoniji, Poljskoj, Slovačkoj i Rumuniji.

Karim Khan, tužilac MKS-a, rekao je da će osnivanje centra biti početak procesa donošenja pravde ljudima kojima je to najpotrebnije, bez obzira iz koje zemlje bili.