Odgovornost za "zaštićenu zonu"
0

U Haagu 5. jula odluka o žalbi rodbine srebreničkih žrtava

FENA
Haag
Haag
Holandski Apelacioni sud će 5. jula u Den Haagu odlučiti o žalbi koju su preživjele žrtve srebreničkog genocida uložile na presudu Okružnog suda koja glasi da Holandija nije povrijedila obavezu da zaštiti njihove bližnje time što ih je predala snagama vojske bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića, saopćeno je u Amsterdamu, iz Društva za ugrožene narode internacional.

Holandija je zakazala u ispunjenju obaveze da zaštiti žrtve genocida u Srebrenici, navedeno je u saopćenju.

Hasan Nuhanović, prevodilac Ujedinjenih naroda, koji je u masakru izgubio oca, majku i mlađeg brata, te porodica Rize Mustafića koji je bio zaposlen kod holandskog bataljona zaštitnih trupa Ujedinjenih naroda (United Nations Protection Force, UNPROFOR), tvrde da je holandska vlada odgovorna za neuspjeh holandskih snaga koje su djelovale pod mandatom UN-a kako bi zaštitile članove njihove obitelji ubijene u julu 1995. godine.

Nuhanović i obitelj Mustafić uložili su žalbu na prvu presudu Okružnog suda u Den Haagu prema kojoj su Ujedinjeni narodi imali isključivo zapovjedništvo i kontrolu nad nizozemskim bataljonom ("Dutchbat") i time bili odgovorni za sudbinu izbjeglica kojima je ponuđena zaštita u bazi UN-a u Potočarima, kada je tzv."zaštićena zona" UN-a pala u ruke vojsci bosanskih Srba, saopćeno je.

Nizozemski "plavi šljemovi" naredili su Ibri, Nasihi i Muhamedu Nuhanoviću te Rizi Mustafiću da napuste bazu UNPROFOR-a u kojoj su našli utočište.

Vojnicima holandskih "plavih šljemova" stavlja se na teret da su skrštenih ruku promatrali kada su žene i mlade djevojke odvođene i silovane, a muškarci i mladići selektirani i kasnije masovno poubijani.

Hasan Nuhanović i obitelj Mustafić tvrde da je holandska vlada odgovorna za djelovanje bataljona Dutchbat.

Odvjetnica tužitelja i ekspert međunarodnog humanitarnog prava Liesbeth Zegveld tvrdi da su holandska vlada i komanda holandskog bataljona u sastavu UNPROFOR-a vjerovatno bili svjesni sudbine civila kada su ih predavali generalu Mladiću, ali su se u prvom redu brinuli za sigurnost svojih vojnika a ne civilnog stanovništva zbog čije zaštite su tamo bile stacionirane.

Okružni sud je zaključio da je Dutchbat djelovao pod "komandom i kontrolom" Ujedinjenih naroda koje imaju apsolutni imunitet na teritoriji svake države.

Tužitelji u civilnom postupku tvrde da dokazi pokazuju da su holandske trupe donosile odluke izvan lanca zapovijedanja Ujedinjenih naroda.

Ratko Mladić, zapovjednik vojnih snaga bosanskih Srba, trenutno je pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju koji ga tereti za za ratne zločine uključujući genocid u Srebrenici.