|

U Gruziji uhapšena četiri ruska oficira osumnjičena za špijunažu

U Gruziji uhapšena četiri ruska oficira osumnjičena za špijunažu
0
F
FENA
27.9.2006. u 21:41
0
komentara
0

dijeljenja
U Gruziji uhapšena četiri ruska oficira osumnjičena za špijunažu
Četiri ruska oficira osumnjičena za špijunažu uhapšena su u srijedu u Gruziji, saopćio je gruzijski ministar unutarnjih poslova Vano Merabišvili.
"Četiri ruska oficira iz vojnoobavještajnih službi (GROu) i 12 gruzijskih građana koji su špijunirali u Tbilissiju, Baturni i na gruzijskom teritoriju uhapšeno je u toku specijalne operacije", izjavio je Merabišvili za štampu.

Gruzijski ministar je zatražio od ruskih snaga stacioniranih u Gruziji da "izruče još jednog oficira vojnoobavještajnih službi osumnjičenog za iste aktivnosti zbog mogućnosti da pobjegne "diplomatskim kanalima".

Pet ruskih oficira je osumnjičeno da su "više godina sakupljali informacije o naoružanju gruzijskih snaga, programima NATO-a u Gruziji i energetskim resursima u zemlji", izjavio je Merabišvili.

Oni su također osumjičeni da su "umiješani u organizaciju atentata u Gori, gradu koji je udaljen 80 kilometara od Tbilissija, u februaru 2005. godine, u kojem su ubijena tri gruzijska policajca, a 23 ranjena, kazao je ministar.

Dvije ruske vojne baze se još nalaze na gruzijskom teritoriju, u Alhalkalaki i Baturni na obali Crnog mora, javio je AFP.

Prema sporazumu zaključenom u maju 2005. godine, dvije posljednje ruske baze u Gruziji trebalo bi da budu rasformirane prije kraja 2008.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.