Svijet
0

U Gruziji objavljena opća mobilizacija

FENA
Predsjednik Gruzije Mihail Saakašvili u petak je u obraćanju narodu Gruzije objavio opću mobilizaciju i pozvao sve rezerviste da se odazovu, javio je Interfax.

„Samo tako možemo spasiti našu zemlju“, kazao je Sakašvili.

Mediji javljaju da je Sakašvili danas izjavio kako je prošle noći veći dio teritorije Južne Osetije prešao pod kontrolu gruzijske vojske.

„Mi smo u potpunosti oslobodili Znaurskij, Cinagarskij rejon, nekoliko sela i sada se borbe vode u centru Činvalija. Njegova okolina je pod našom kontrolom“, kazao je Sakašvili u obraćanju gruzijskom narodu.

Ruski mediji saopćili su danas da su gruzijske jedinice zauzele Činvali, glavni grad Južne Osetije.

Južnoosetijske vlasti saopćile su da je napad na Činvali izvršen avionima, tenkovima i pješadijom te da je poginulo 15 civila i nekoliko ruskih mirovnjaka.

Inače, s četvrtka na petak gruzijska vojska je pokušavala na juriš zauzeti Činvali. Grad je gađan sistemom „Grad“, iz haubica i velikokalibarskih minobacača. Centar Činvalija granatiran je sa svih strana. Ulice su prazne, a električna energija isključena.

Predstavnik Južne Osetije u Rusiji Dmitrij Medojev nazvao je nečovječnim to što je gruzijsko rukovodstvo upotrijebilo navedena borbena sredstva protiv stanovništva republike.