Svijet
0

U Grčkoj zabranjeno pušenje na javnim mjestima

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Novi zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima stupio je danas na snagu u Grčkoj, zemlji sa najvećim procentom pušača u Evropi.

Zakon koji je usvojen u julu 2009. godine prati slogan "Ugasite cigarete, poboljšajte svoj život". Iz zabrane su do juna sljedeće godine izuzete kockarnice i velike muzičke hale.

   Prekršioci ovog zakona mogu biti kažnjeni sa 50 do 500 eura, a pravna lica sa 500 do 10.000 eura. Višestruki prekršioci mogu da izgube radnu dozvolu.

   Vlada je naglasila da će zabrana pušenja biti sprovedena, a premijer Jorgos Papandreu rekao je da će to "doprinijeti cilju stvaranja održive zemlje, ne samo u ekonomskom smislu, nego u svakodnevnom životu".

   Ministar zdravlja Marliza Senojanakopulu izjavila je da će pušači imati mjesec dana vremena da se prilagode i da za to vrijeme neće biti kažnjavani.

   "Ovo je pitanje javnog zdravlja, a ne lova na vještice", rekla je Senojanakopulu.

   Vlasnici restorana i kafića zaprijetili su da će ignorisati zakon o zabrani pušenja, jer im on, kako smatraju, ugrožava posao.
   "Nema šanse da na taj način odbijem mušterije. One su mi potrebnije nego ikada", izjavio je Jianis Cakos, generalni sekretar udruženja vlasnika restorana i industrije zabave.

   Četrdeset posto Grka su pušači i dnevno u prosjeku popuše po osam cigareta, piše dnevni list "Ta nea".