Zbog štrajka carinika
0

U Grčkoj otežano snabdijevanje hranom

FENA
Grčki carinici nastavili su u srijedu štrajk, treći dan zaredom, zbog čega su se na sjevernim graničnim prijelazima s Makedonijom i Bugarskom stvorili dugački redovi vozila, javila je grčka agencija ANA.

Vozači koji nisu znali za štrajk još od ponedjeljka ujutru čekaju na makedonskoj strani granice, gdje su se stvorile trostruke kolone vozila od nekoliko kilometara. Granični prijelaz Kastanijes s Turskom potpuno je zatvoren.

U Grčkoj je zbog štrajka carinika otežano snabdijevanje gorivom i prehrambenim proizvodima. Zbog nedostatka goriva, na grčkim benzinskim pumpama formirale su se dugačke kolone vozila.

Carinici štrajkuju u znak protesta zbog vladine namjere da smanji primanja zaposlenih na carini i ukidanja posebnog dodatka za prekovremeni rad, a generalni sekretar Federacije zaposlenih na grčkoj carini Joana Hronopulu izjavila je Reutersu da će štrajk trajati do ispunjenja zahtijeva.

Kako su saopštili sindikalni predstavnici, carina radi samo s najneophodnijim osobljem, koje vrši isključivo inspekcije uvoza i izvoza kvarljivih prehrambenih proizvoda i proizvoda od nacionalnog značaja kao što su potrebe za vojsku i lijekovi i gorivo za bolnice.

Zbog štrajka su zatvoreni i granični prijelazi u lukama i na aerodromima.