Povećanje cijena
12

U glavnom gradu Čilea proglašeno vanredno stanje zbog nasilnih demonstracija

M. A.
(Foto: EPA-EFE)
U Santiagu, glavnom gradu Čilea, proglašeno je vanredno stanje nakon što su protesti izazvani povećanjem cijenama karata za metro postali nasilni, piše BBC News.

Demonstranti, od kojih su mnogi srednjoškolci i studenti, preskočili su zaštitne ograde te su zauzeli nekoliko metro stanica gdje su zapalili vatru i potpuno blokirali saobraćaj, pri čemu su napravili veliku materijalnu štetu u gradu.

Lokalne televizijske stanice prikazale su demonstrante kako bacaju kamenje, napadaju policijska vozila i pale autobuse. Policija je bila primorana upotrijebiti suzavac i palice u sukobu s nezadovoljnim građanima koji već danima demonstriraju protiv povećanja cijena.

Ovi nemiri su znak podjela u Čileu, jednoj od najbogatijih država Latinske Amerike, ali i jednoj od država u kojoj postoji veliki jaz između bogatih, srednje klase i siromašnih. Sve je više žalbi građana na povećanje troškove života, posebno u Santiagu, gradu s oko šest miliona ljudi tako da su stanovnici u nekoliko navrata pozivali na ekonomske reforme.

Predsjednik Čilea Sebastian Pinera rekao je da je cilj uvođenja vanrednog stanja osigurati očuvanje javnog reda i sigurnosti javne i privatne imovine. Ta mjera omogućava vlastima da ograniče slobodu kretanja i pravo na okupljanje ljudi.

Također je rekao da će državne vlasti pozvati na dijalog kako bi iznašli rješenje za sve one koji su pogođeni povećanjem cijena.

Ranije ovog mjeseca, vlasti su povećale cijene karata za metro i to za čak 1,17 dolara, a kao opravdanje za taj potez naveli su veći energetski utrošak i slabljenje čileanske valute pesosa.