{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Gdanjsku odana počast žrtvama Drugog svjetskog rata

F
1.9.2009. u 19:15
0
5
U Gdanjsku odana počast žrtvama Drugog svjetskog rata
0
U Gdanjsku odana počast žrtvama Drugog svjetskog rata
Foto: AP
Na poluotoku Westerplatteu u Gdanjsku, gdje su Nijemci 1. septembra 1939. godine napali poljske vojnike koji su se, iako brojčano mnogo slabiji, herojski opirali čak sedam dana, 19 premijera i brojni ministri vanjskih poslova iz Evrope i svijeta odali su počast žrtvama II. svjetskog rata.
Visoke goste pozdravio je poljski premijer Donald Tusk.

Svečanosti su nazočili i poljski predsjednik Lech Kaczynski, ruski premijer Vladimir Putin, njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Evropskog parlamenta Jerzy Buzek i mnogi drugi.

Predsjednik Kaczynski je kazao da je mjesto gdje su se okupili simbol otpora totalitarizmu i ideologiji koja je izazvala najveći rat i brojne žrtve.

"Ta ideologija protivna je stečevinama evropske civilizacije", kazao je predsjednik Kaczynski.

Poljski premijer Donald Tusk naglasio je važnost ujedinjene Evrope na osnovi solidarnosti.

Njemačka kancelarka Merkel, koja je sjedila uz ruskog premijera Putina, govorila je o strahotama holokausta i upozorila na vrijednosti nove, ujedinjene Evrope.

"Prije 70 godina njemačkim napadom na Poljsku otvoreno je najtragičnije poglavlje u povijesti Evrope", rekla je Merkel, dodavši da je rat koji je počela Njemačka "izazvao patnje golemog broja ljudi, godine kršenja ljudskih prava, ponižavanje i razaranja".

"Klanjam se žrtvama iz Drugog svjetskog rata", kazala je Merkel pred evropskim i svjetskim čelnicima koji su doputovali u Gdanjsk obilježiti 70 godina od izbijanja rata.

"Mir je promijenio Evropu poslije terora i žrtava u Drugom svjetskom ratu", kazala je Merkel.

"Govorim na mjestu gdje su počele borbe u Drugom svjetskom ratu, koje su bile najteže u povijesti. Na sreću, danas govorimo o drugoj Evropi, Evropi bez podjela i ksenofobije, u kojoj evropske države sarađuju", naglasio je Putin.

Francuski premijer Francois Fillon također je naglasio važnost stvaranja "novog svijeta", a ukrajinska premijerka Julija Timošenko prisjetila se historijskih okolnosti koje su uzrokovale najstrašniji rat u povijesti.

Švedski premijer i predsjedatelj EU-a Fredrik Reinfeldt kazao je da je u rano jutro 1. rujna 1939. počeo napad na Westerplatte, što je poslije rezultiralo ratnim razaranjima i brojnim žrtvama, najtežim sukobom u historiji.

"Bila je to bolna lekcija za cijelu Evropu", kazao je Reinfledt, naglasivši važnost demokracije i sadašnje evropske saradnje, koja je zamijenila ekstremizam i sukobe.

Svečanosti su prisustvovali i ratni veterani iz cijeloga svijeta, koji su odali počast žrtvama Drugoga svjetskog rata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: