Učestvovala i Francuska
29

U Gazu ulazi više lijekova za Palestince i zarobljenike, Katar posredovao sporazumu

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Katar je službeno objavio svoje uspješno posredovanje u sporazumu između Izraela i Hamasa o isporuci lijekova izraelskim zarobljenicima u Gazi i povećanju isporuke lijekova za Palestince u Pojasu Gaze.

Lijekovi će sutra napustiti Dohu u dva katarska vojna aviona na putu za obalni grad El-Arish na egipatskom Sinajskom poluotoku. Zatim će biti prebačen u Pojas Gaze, kaže u saopćenju katarsko ministarstvo vanjskih poslova, dodajući da je Francuska igrala ulogu u posredovanju u dogovoru.

U saopćenju Katara dodaje se da će se posrednički napori Dohe između Izraela i Hamasa nastaviti u okviru katarskih napora da se okonča rat u Gazi.

Ranije danas, ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona otkrio je ulogu Pariza u dogovoru, rekavši da je naredio svom ministarstvu vanjskih poslova da sastavi popis lijekova za 45 talaca, izvrši kupnju i pošalje ga u Katar. Lijekovi su u subotu stigli u Dohu.

Izrael nadzire sigurnosne aspekte operacije, rekao je francuski dužnosnik za The Times of Israel, dodajući da je u nju uključen i Međunarodni odbor Crvenog križa.

Ukoliko projekt uspije, očekuje se zajednička francusko-katarska izjava.

Ured premijera Benjamina Netanyahua rekao je u petak da će lijekovi biti isporučeni sljedećih dana, ali nije ponudio tačan datum.

U zamjenu za lijekove za zarobljenike, Izrael je pristao povećati količinu medicinske pomoći uključenu u humanitarnu pomoć koja ulazi u Gazu svaki dan, rekao je izraelski dužnosnik za The Times of Israel.

Katarsko saopćenje ukazuje da će dio te pomoći biti uključen u pošiljku koja će sutra biti prebačena u Egipat.