The Guardian
0

U Gazi "ubistvo rješenja o dvije države"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vodeći britanski dnevnici na svojim naslovnicama u ponedjeljak u prvi plan ističu da gomilanje izraelskih jedinica i tenkova na granicama pojasa Gaze pokazuje kako će uslijediti kopnena ofanziva i vojni povratak Izraela na taj palestinski teritorij.

Financial Times u redakcijskom komentaru ističe da bombardiranje Gaze nije rješenje, uz ocjenu da Izrael, uz američku podršku i prešutnu evropsku saglasnost, nije uspio do sada izolirati Hamas od ostatka stanovnika Gaze.

Kada Barack Obama stupi na dužnost, on treba predstaviti detalje rješenja o dvije države o kojem će Fatah i Hamas, kada ostave postrani međusobne razlike, pregovarati s Izraelom.

To rješenje je sadržano u "parametrima" Billa Clintona iz decembra 2000., a odmah zatim Obama treba početi vršiti pritisak na obje strane da ga provedu u djelo. On ima jedinstvenu priliku da utiče na obje strane - i možda ih čak uvjeri da izaberu čelnike koji će biti u stanju zaključiti sporazum, piše Financial Times.

The Guardian opisuje najnovije događaje u Gazi kao "ubistvo rješenja o dvije države" i iznosi ocjenu da Hamas trenutno ima pred sobom uvjete za kojima je žudio.

Međutim, nastavlja list, strategija i taktika toga palestinskog pokreta nisu ništa ni manje ni više od otpora - a to neće ni ujediniti Palestince, ni kupiti Hamasu mjesto unutar Palestinske oslobodilačke organizacije, već samo može produbiti krizu unutar palestinskog rukovodstva.

To produbljivanje razlika će umanjiti izglede za formiranje održive palestinske države – dok je izraelsko ponašanje u stilu "šokiraj i zapanji" samo paraliziralo procese koji su potrebni objema stranama da bi preživjele u miru, zaključuje Guardian.

Komentator The Timesa piše o "gorkoj žetvi" u Gazi gdje izraelska smrtonosna akcija ruši nade u ionako uzdrmani bliskoistočni mirovni plan - i zaključuje da osiromašeni stanovnici Gaze žele samo bolji život.

Oni sada moraju odlučiti da li žele umjerenije rukovodstvo od Hamasa i da li bi im ono moglo ponuditi taj bolji život umjesto začaranog kruga besmislenog uništavanja, piše Times.

Dnevnik The Independent objavljuje autorski osvrt Roberta Fiska na događaje u Gazi pod naslovom "Lideri lažu, civili umiru, a historijske pouke se ignoriraju".

Autor, između ostalog, pita Britance: jesmo li mi bombardirali trista civila kad je IRA minobacačima preko granice gađala Sjevernu Irsku?

U istom listu drugi autor, Johan Harry, piše da Izrael ne govori istinu o ovom ratu i da je licemjerno pozivanje na sigurnost civila kao cilj vojne akcije.

Harry citira i izraelskog pisca Larryja Derfnera, koji je izraelski rat s Gazom opisao kao najjednostraniji na svijetu.

"Ako je stvar u završetku toga rata, ili bar u početku njegovog kraja, na potezu nije Hamas - već mi", kaže Larry Derfner na kraju ovoga autorskog komentara u Independentu.