Tenkovi zalaze sve dalje
0

"U Gazi nigdje nije sigurno"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izraelske granate i u utorak su zasipale pojas Gaze, a vojnici su se primicali naseljenim centrima, odnoseći još više civilnih života nakon što je Izrael odbacio rastuće međunarodne pozive za trenutnim prekidom vatre.

U borbama koje su bjesnile od ranog jutra u utorak, najmanje 18 ljudi je ubijeno u granatiranju širom pojasa Gaze iz tenkova i brodova, saopćili su lokalni bolnički zvaničnici. Samo dvoje ubijenih potvrđeni su kao militanti, javio je AP.

Tenkovi su se približavali gradovima Khan Younisu i Dir el Balahu u južnoj i centralnoj Gazi, ali su bili još nekoliko kilometara od njih, javili su očevici, dodajući da se zvuk borbi mogao čuti oko novih izraelskih položaja. Izrael je već okružio grad Gazu, najveći grad u priobalnom pojasu.

Izrael je pokrenuo ofanzivu 27. decembra u pokušaju da zaustavi česte palestinske raketne napade na njegove južne gradove. Nakon sedmicu dana zračne kampanje, izraelske kopnene snage pokrenule su invaziju na pojas Gaze tokom vikenda. Više od 500 Palestinaca je ubijeno, među kojima više od 100 civila, sudeći po brojkama UN-a. Devet Izraelaca je poginulo od početka operacije.

Rastući broj civilnih žrtava navukao je međunarodne osude i povećao je brige oko pomaljajuće humanitarne katastrofe. Mnogi Gažani su bez struje i vode, hiljade ih je napustilo svoje domove, a stanovništvo tvrdi da zalihe hrane postaju sve manje s prekidom distribucije.

"U Gazi nije nigdje sigurno. Svi su terorizirani i traumatizirani", izjavio je John Ging, vodeći zvaničnik UN-a u Gazi, kriveći međunarodnu zajednicu što dopušta nastavak nasilja.

"Apelujem na političke lidere ovdje, u regiji i u svijetu, i da zajednički djeluju i zaustave ovo. Oni su odgovorni za ove smrti", izjavio je on, govoreći u najvećoj bolnici u Gazi.

Izrael tvrdi da neće prekinuti ofanzivu dok njegovi južni gradovi ne budu lišeni prijetnje palestinske raketne vatre i dok ne dobije međunarodne garancije da Hamas, militantna grupa koju podržavaju Iran i Sirija, neće obnoviti svoje zalihe naoružanja. Izrael krivi Hamas za civilne žrtve, tvrdeći da grupa svjesno traži utočišta u prepunim stambenim područjima.

Vojska tvrdi da je nanijela težak udarac Hamasu, ubivši 130 militanata u protekla dva dana i da je značajno reducirala raketnu vatru. Najmanje 15 raketa je ispaljeno u utorak i jedna je pala u grad Gaderu oko 40 km od granice s Gazom, lakše ranivši tromjesečnu bebu, saopćila je policija.