Svijet
0

U Frankfurtu sutra počinje Međunarodni sajam knjiga

FENA
Ovogodišnji 59. međunarodni sajam knjiga u Frankfurtu bit će otvoren 9. oktobra i trajat će do 14. oktobra.

Prisutnima na ceremoniji otvaranja obratit će se direktor Frankfurtskog sajma Juergen Boos, gradonačelnik Frankfurta dr. Petra Roth, ministar finansija Peer Steinbrück, predsjednik Vlade Katalonije José Montilla Aguilera, katalonski autor Quim Monzó te predsjednik Njemačkog udruženja izdavača i knjižara dr. Gottfried Honnefelder.

I ovaj će put 52 izdavačke kuće iz Bosne i Hercegovine predstaviti Udruženje izdavača i knjižara BiH (UIKBiH) pod nazivom "Bliskosti razlika - razlike bliskosti".

Bh. autori i izdavačke kuće prezentirat će svoja izdanja i stručne časopise nizom predstavljanja. Naučne domete predstavit će i nekoliko organizacija i institucija, kao što su Društvo pisaca BiH, Orijentalni institut, Institut za istoriju, NUBBiH, Zemaljski muzej BiH, Umjetnička galerija BiH, Kinoteka BiH, Institut za jezik, Arhiv BiH te Turistička zajednica FBiH.

Predsjednik UIK-a BiH Ibrahim Spahić ocijenio je da će Frankfurtski sajam biti prilika da domaći autori, urednici i direktori izdavačkih kuća i bh. dijaspora predstave svoja djela i uspostave nove poslovne kontakte.

Generalna skupština Udruženja izdavača i knjižara BiH razmatrat će 11. oktobra i preliminarnu kandidaturu za održavanje kongresa izdavača svijeta 2012. godine. Pored Sarajeva kandidati za ovaj događaj su i Moskva, Oslo te Kejptaun.

Udruženje će također lobirati i za održavanje najveće manifestacije posvećene knjizi u svijetu koju organizira UNESCO "World book capital" u Sarajevu 2010.

Obje kandidature podržala je i gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac.