Iftar za sve
1.9k

U Frankfurtu održan "Rainbow iftar" za muslimane LGBT orijentacije

Klix.ba
U Frankfurtu je nedavno obilježen Međunarodni dan borbe protiv homofobije, a obilježen je uz "Rainbow iftar" koji je organizovalo Liberalno islamsko udruženje koje omogućava sklapanje istospolnih brakova pripadnika islamske vjere, piše DW.

S druge strane, većina islamskih udruženja u Njemačkoj i svijetu smatra kako je to pogrešno.

"Mnogi muslimani homoseksualci i transseksualci žive u uvjerenju da su njihov seksualni ili spolni identitet u konfliktu s njihovom vjerom. Da muslimani ne mogu biti queer, stav je samo jedne interpretacije islama", rekla je Frederiuke Guler, članica udruženja.

Marco je musliman i transseksualac i on ne smatra da konflikt postoji pa je došao na ideju da organizuje iftar upravo u sklopu obilježavanja Dana borbe protiv homofobije i transfobije u Frankfurtu.

"Ja sam trans i musliman i pripadam objema grupama. Kada idem petkom na molitvu i razgovaram o tome čujem da to 'ne ide jedno s drugim', ali ide, jer ja postojim, a postoji još muslimana koji su queer. Ako je biti trans nešto loše, onda je dobro što smo i pored toga našli svoj put prema Bogu", kaže Marco koji ima 28 godina i studira islamsku teologiju.

Marco nije rođen kao musliman, nego je svojevoljno prešao na tu vjeru i smatra da je islam prava religija za njega.

Organizatori "Rainbow iftara" su i Udruženje za prihvatanje i različitost te Udruženje njemačko-pakistanskog prijateljstva.

"Drago mi je što su se ljudi okupili i što sarađujemo. Svi su dobrodošli, sve je šareno i puno različitosti", rekla je Naheed Ashraf, jedna od organizatorica iftara na koji je došlo oko 100 osoba.