Restriktivne mjere
0

U Francuskoj zbog pandemije zabranjena vjenčanja i privatne zabave

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA-EFE)
Ilustracija (Foto: EPA-EFE)
Zbog rasta broja osoba zaraženih koronavirusom francuske vlasti su donijele nove mjere. Među njima su i one kojima se zabranjuju vjenčanja i privatne zabave.

Francuski premijer Jean Castex je napomenuo da je u posljednjih deset dana incidenca zaraženih koronavirusom porasla sa 107 na 190 na 100.000 stanovnika. Upozorio je da je stanje, kako je izjavio, posebno alarmantno u pojedinim velikim državama.

Detaljnije je obrazložio nove mjere za očuvanje zdravlja stanovništva. Ranije je predsjednik Francuske Emmanuel Macron objavio da će od 17. oktobra u Parizu i još osam gradova na snazi biti policijski sat i to od 21 sat do šest sati. Ovom odlukom je pogođeno 19 miliona ljudi. Osim toga, zabranjene su privatne zabave i vjenčanja.

Nove mjere će se provoditi četiri sedmice, a postoji mogućnost da se provode šest sedmica ako parlament da saglasnost za to.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin je ukazao na to da će biti angažovano 12.000 policajaca za provođenje policijskog sata. Podsjetio je i na novčane kazne za nepoštivanje mjera koje iznose od 135 do 7.500 eura, prenosi Euronews.