U Francuskoj više nema gospođica, sve su gospođe

S
SRNA
22.2.2012. u 12:17
0
24
U Francuskoj više nema gospođica, sve su gospođe
0
U Francuskoj više nema gospođica, sve su gospođe
Francuska vlada naredila je službenicima da se termin "gospođica" izbaci iz upotrebe u zvaničnim dokumentima u Francuskoj, što su danas pozdravile feministkinje u ovoj zemlji.
Do sada su žene morale da na poreskim prijavama, zahtjevima za isplatu osiguranja i u mnogim drugim dokumentima naznače gospođa ili gospođica (madame ili mademoiselle) i tako otkriju da li su udate ili ne.

U sinoćnjem cirkularnom pismu iz kabineta francuskog premijera Francoisa Fillona naloženo je da se umjesto termina "gospođica" koristi "gospođa".

Feministička udruženja pokrenula su u septembru kampanju da se iz "papirologije" izbriše termin gospođica, ocijenivši da se time vrši diskriminacija nad ženama, jer su primorane da objelodane svoje bračno stanje.

Međutim, Francuska ne nudi kao opciju neutralnu skraćenicu kao što je u Velikoj Britaniji (Ms), a iz koje se ne može naslutiti bračni status žena.

Muškarci se sa ovim problemom uopšte ne suočavaju za njih je "rezervisan" termin "gospodin" (monsieur), bilo da su oženjeni ili neoženjeni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: