Svijet
0

U Francuskoj usvojen Zakon o minimalnom radnom vremenu za vrijeme štrajka

FENA
Poslanici francuske Narodne skupštine usvojili su prošle noći velikom većinom glasova Prijedlog zakona o obaveznom minimalnom radnom vremenu za vrijeme štrajka u saobraćaju, samo nekoliko dana pošto je isti dokument dobio "zeleno svjetlo" Senata, javljaju agencije.

Cilj zakona koji će stupiti na snagu 1. januara 2008. jeste da se omogući minimalno funkcioniranje saobraćaja za vrijeme štrajka, jer je to bio problem koji je dosad često mučio Francuze, kada zbog obustave rada željezničara ili vozača autobusa nisu mogli da na vrijeme stignu na posao.

Prema anketi raspoloženja javnog mnijenja, tri četvrtine građana pozdravljaju novi zakon, ali mu se žestoko protive socijalistička opozicija i sindikati.

Oni posebno kritiziraju zakonsku obavezu organizatora da štrajk najave poslodavcu najkasnije 48 sati unaprijed i obavezu da odluka o nastavku štrajka bude donesena poslije osam dana, tajnim glasanjem zaposlenih.

Ovo je posljednji od četiri zakona koje je Skupština usvojila posljednjih mjesec dana - pored zakona o recidivu, fiskalnom paketu i reformi univerziteta.