{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Francuskoj se nastavlja evakuacija Roma

F
30.8.2012. u 15:16
0
4
U Francuskoj se nastavlja evakuacija Roma
0
U Francuskoj se nastavlja evakuacija Roma
Stotinjak Roma, od kojih oko dvadesetero djece, iseljeno je u četvrtak iz jednog kampa u Marseilleu na jugoistoku Francuske, dok su iz drugog kampa 64 osobe evakuirane u Creteil, istočno predgrađe Pariza, saopćile su vlasti.
Protjerivanje u Marseilleu izvršeno je nakon dvije sudske odluke kojima se naređuje odlazak ljudi koji koriste to zemljište, precizirala je policijska uprava.

Jedanaest Roma koji su boravili u drugim kampovima u Marseilleu treba da se vrati u zemlje porijekla, u sklopu procedure pomoći pri odlasku, naveo je isti izvor.

U Creteilu su 64 Roma, od kojih 17-ero djece, koji su koristili zemljište pored bolnice upućeni u prihvatilišta u susjednim komunama, prema saopćenju prefekture i udruga prisutnih na licu mjesta.

U srijedu je policija rasformirala nekoliko kampova u Stainsu (na sjeveru Pariza), gdje je živjelo nekoliko stotina osoba.

Stručnjaci Ujedinjenih nacija su pozvali francusku vladu da osigura da se pri rasformiranju romskih kampova poštuju evropske i međunarodne norme poštivanja ljudskih prava koja se odnose na nediskriminaciju.

"Prisilne deložacije nisu pravi odgovor, treba tražiti alternativna rješenja koja odgovaraju standardima ljudskih prava", iznio je u jednom saopćenju Raquel Rolnik, specijalni izvjestitelj o pravu na stanovanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: