Svijet
0

U Francuskoj pripreme za Svjetsku misijsku sedmicu

FENA
Od 14. do 21. oktobra u Francuskoj će se održavati "Svjetska misijska sedmica" čiji će vrhunac biti na Svjetsku misijsku nedelju 21. oktobra, javlja KTA.

U Francuskoj su sve župne zajednice i pokreti pozvani kako bi se, prema vlastitoj crkvenoj angažovanosti, za vrijeme Svjetske misijske sedmice zauzeli za prikupljanje potrebnih sredstava za one biskupije koje tim sredstvima ne raspolažu.

Svjetsku misijsku sedmicu misijski pokrenula je Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela Francuske. Moto ovog tjedna glasi "Navijesti Riječ dalje, koju si primio". Iz jednog proglasa Papinskih misijskih djela, a koje je zaprimila novinska agencija Fides, Svjetska misijeska sedmica tjedan žurno poziva na to "kako bi se velika tradicija pomoći za misije nastavila, a koja je započela u Francuskoj s Paulinom Jaricot i ako se baci pogled na velike osobe kao što je sveta Terezija iz Lisieux, čija se 80. godišjica od proklamacije za svetu zaštitnicu misija slavi 2007. godine.

Zbog toga se planiraju brojna misna slavlja, molitveni susreti, razni obrazovni sadržaji i susreti u župnim zajednicama, redovničkim zajednicama, pokretima i u čemu sudjeluje i Djelo svetog djetinjstva Francuske.

Na internetskoj stranici Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela Francuske (www.mission.cef.fr) mogu se naći radni materijali za Svjetsku misijsku sedmicu.