Svijet
8

U Francuskoj preminuo muškarac nakon testiranja lijeka

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Jedan muškarac je preminuo u Francskoj nakon neuspješnog testiranja lijeka. Riječ je o muškarcu, jednom od šest hospitalizovanih osoba u gradu Rennesu, kojima je pozlilo nakon testiranja lijeka protiv bolova u jednoj privatnoj klinici.

Iz bolnice su istakli da je ostalih pet pacijenata u stabilnom stanju. Četvero ih ima neurološke probleme, dok je peti pacijent bez ikakvih simptoma. Lijek koji je testiran bio je anelgetik na bazi kanabisa, ali nije imao odobrenje od francuskog Ministarstva zdravlja, prenosi BBC.

U testiranju lijeka učestvovalo je oko 90 volontera, a proizvođač je portugalska kompanija Bial. Još deset osoba je testirano, ali ljekari nisu otkrili nikakve neobične anomalije.

U međuvremenu je u Parizu pokrenuta zvanična istraga oko ovog slučaja.

Reakcije na ovaj slučaj su brojne, a mnogi stručnjaci smatraju kako je to gorka cijena koju plaćamo nakon uzimanja lijekova bez prethodnih važnih provjera. Nova regulativa Evropske unije koja će ubrzati klinička ispitivanja lijekova, i pojednostaviti procedure testiranja stupit će na snagu tek 2018. godine.