{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Francuskoj počeo peti generalni štrajk

F
4.4.2006. u 14:26
0
0
U Francuskoj počeo peti generalni štrajk
0
U Francuskoj počeo peti generalni štrajk
U Francuskoj je u utorak, uz manje zastoje u saobraćaju, počeo peti generalni štrajk protiv vladinih mjera za zapošljavanje mladih.
Saobraćaj se u Parizu odvija normalno, uz manje smetnje, dok su poremećaji ozbiljniji u unutrašnjosti. Na aerodromima širom Francuske prijavljeni su zastoji od 30 do 90 minuta.

Kao i prošlog utorka, svi sindikati i najveće studentske organizacije pozvali su na generalni štrajk i demonstracije protiv vladinog zakona o zapošljavanju mladih ispod 26 godina.

Zakon je u nedjelju zvanično stupio na snagu, nakon što je objavljen u službenim novinama. On, međutim, ostaje neprimjenjiv u praksi jer je vlada zaustavila njegovo izvršavanje dok se ne unesu izmjene koje je najavio predsjednik Jacques Chirac kako bi se izašlo u susret demonstrantima.

Sindikati i studenti, koji već dva mjeseca protestiraju protiv ovog zakona, pozvali su međutim na novi štrajk zahtijevajući njegovo potpuno povlačenje.

U posljednjim demonstracijama prije sedmicu dana učestvovalo je oko milion i po ljudi prema organizatorima, ili tri puta manje prema policijskim izvorima, prenijele su agencije.

Šest od deset Francuza podržava današnji štrajk, pokazuju najnovije ankete, a sedam od deset ocenjuju lošom ekonomsku politiku vlade, što je najgora ocjena od 1998. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: