{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Francuskoj počeo peti generalni štrajk

F
4.4.2006. u 14:26
0
0
U Francuskoj počeo peti generalni štrajk
0
U Francuskoj počeo peti generalni štrajk
U Francuskoj je u utorak, uz manje zastoje u saobraćaju, počeo peti generalni štrajk protiv vladinih mjera za zapošljavanje mladih.
Saobraćaj se u Parizu odvija normalno, uz manje smetnje, dok su poremećaji ozbiljniji u unutrašnjosti. Na aerodromima širom Francuske prijavljeni su zastoji od 30 do 90 minuta.

Kao i prošlog utorka, svi sindikati i najveće studentske organizacije pozvali su na generalni štrajk i demonstracije protiv vladinog zakona o zapošljavanju mladih ispod 26 godina.

Zakon je u nedjelju zvanično stupio na snagu, nakon što je objavljen u službenim novinama. On, međutim, ostaje neprimjenjiv u praksi jer je vlada zaustavila njegovo izvršavanje dok se ne unesu izmjene koje je najavio predsjednik Jacques Chirac kako bi se izašlo u susret demonstrantima.

Sindikati i studenti, koji već dva mjeseca protestiraju protiv ovog zakona, pozvali su međutim na novi štrajk zahtijevajući njegovo potpuno povlačenje.

U posljednjim demonstracijama prije sedmicu dana učestvovalo je oko milion i po ljudi prema organizatorima, ili tri puta manje prema policijskim izvorima, prenijele su agencije.

Šest od deset Francuza podržava današnji štrajk, pokazuju najnovije ankete, a sedam od deset ocenjuju lošom ekonomsku politiku vlade, što je najgora ocjena od 1998. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: