Uslijed ciklone Tomas
0

U Fidžiju proglašeno stanje katastrofe

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
U utorak su vlasti Fidžija proglasile stanje katastrofe i pokrenule operacije spasavanja zbog prolaska snažne ciklone nad sjevernim dijelom zemlje. Ciklona nazvana Tomas uzrokovala je prekid u napajanju električnom energijom i natjerala na hiljade ljudi da pronađu spas u skrovištima.

Iako je ciklona počela slabiti, još uvijek se ne zna koliki je obim razaranja, pošto je onemogućena komunikacija između otoka i sa sjevernim dijelovima Vanua Levua, drugog po veličini otoka koji je pretrpio najveća oštećenja, javlja AP.

Nacionalno vijeće za nepogode proglasio je 30-dnevno stanje katastrofe za sjever i istok zemlje, dok trupe pokušavaju doprijeti do pogođenih dijelova i donijeti hranu, vodu, medicinska pomagala i druge namirnice.

Vjetrovi od 205 km/h puhali su u centru udara ciklone. Tomas je još uvijek ciklona četvrte kategorije, iako se očekuje da će oslabiti na kategoriju tri do kraja današnjeg dana.

Valovi visine sedam metara prijavljeni su u grupi otoka Lau, gdje su zabilježene i najveće poplave. U toku prethodna dva dana palo je 350 mm kiše, koja i dalje pada.

Zasad je prijavljen jedan smrtni slučaj, 31-godišnja žena poginula je u naletu vala, spašavajući svoje dvoje djece od oluje.