Vaclav Klaus
0

'U Evropskoj uniji je isto kao nekad u SSSR-u'

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Kontroverzni češki predsjednik Vaclav Klaus, čija zemlja trenutno predsjeda Evropskom unijom, usporedio je 27-članu Uniju s nekadašnjim Sovjetskim savezom, prenio je u četvrtak jedan francuski sedmičnik.

"Jedno je sigurno, u EU-u, kao što je bilo i u SSSR-u, važne se odluke ne donose u onim zemljama kojih se tiču", rekao je poznati protuevropski orijentiran Klaus u intervjuu koji je objavio Paris Match.

Klaus je još rekao da bi mnoge odgovornosti trebalo iz Bruxellesa vratiti zemljama članicama te da se nada kako nikad neće nastati jedna evropska superdržava koja je cilj "euronihilista", kako ih on naziva.

"Nisam ni za zajedničku vanjsku ni za zajedničku energetsku politiku", rekao je Klaus koji se protivi i izboru EU-ova predsjednika s trogodišnjim mandatom.

Češki predsjednik, koji je zapanjio svjetske čelnike i razgnjevio ekologe izjavom da je globalno zagrijavanje obična "laž", rekao je i da skorašnje održavanje susreta na vrhu G-20 u Londonu nije mudra zamisao.

"Kriza je ekonomski fenomen s vlastitom unutarnjom dinamikom", rekao je, prenosi Hina.

"Pogrešno je mijenjati svijet ne bi li se ona riješila... Ne vjerujem da se rješenje može naći organiziranjem samita koji će okupiti 20 čelnika", zaključio je češki predsjednik.