Svijet
0

U Evropi dramatično raste broj uživalaca kokaina

FENA
Evropska komisija (EK) usvojila je novi akcioni plan za borbu protiv ilegalnih droga čiji je cilj poboljšanje saradnje između zemalja članica Evropske unije.

Širom svijeta je došlo do povećanja broja ovisnika o kokainu, posebno među mladima između 15 i 16 godina, a dramatičan porast zabilježen je u Evropi, pri čemu njemačka radio stanica "Deutsche Welle", posebno spominje Veliku Britaniju i Španiju.

Komesar za unutrašnja pitanja Jacques Barro je prema "Deutsche Welleu" kazao da EK želi da u svojoj kampanji angažira i eminentne osobe.

"Uputit ću poziv da se formira savez širom Evrope u borbi protiv droge. Njegov cilj će biti podizanje nivoa svijesti stanovništva, prije svih mladih, ali i pojedinih firmi i lokalnih vlasti. U to želimo da uključimo i neke poznate osobe koje se direktno obraćaju mladim ljudima".

Prioritet novog akcionog plana EU u borbi protiv droge u periodu od 2009. do 2012. je poboljšanje saradnje na tom planu sa državama-članicama ponaosob.

Jacques Barro smatra da je snaga EU u lansiranju velike preventivne kampanje i to na evropskom nivou.

Pritom je, prema mišljenju EK, neophodna bliska saradnja policije i carinskih vlasti u borbi protiv krijumčarenja droge.

Komesar Barro se zalaže da se saradnja poboljša i u okviru borbe protiv tzv. sintetičkih droga, te konzumiranja prilikom vožnje automobila.

Upravo mladi ljudi često nisu ni svjesni koliko je to rizično za sigurnost u saobraćaju, zaključio je Baro.