Svijet
0

U EU-u od danas zabrana dječijih bočica s Bisfenolom A

FENA
U Evropskoj uniji od srijede stupa na snagu zabrana prodaje dječjih bočica koje u sebi sadrže hemikaliju bisfenol A, saopćeno je iz Bruxellesa.

U januaru ove godine Evropska komisija usvojila je direktivu kojom se od 1. marta u Evropskoj uniji zabranjuje proizvodnja dječijih bočica koje sadrže bisfenol A, a od 1. juna prodaja i uvoz tog proizvoda. Odluka je donesena zbog straha da bi ta hemikalija mogla škoditi dječijem zdravlju.

Po riječima evropskog povjerenika za zdravlje i zaštitu potrošača Johna Dallija, "1. juna je prekretnica u našim naporima da bolje zaštitimo zdravlje evropskih građana, posebno zdravlje naše djece. Zbog činjenice da postoje nesigurnosti oko učinka izloženosti djece bisfenolu A, Komisija smatra da je potrebno poduzeti odgovarajuće akcije. Cilj je dodatno smanjiti izloženost najosjetljivije populacije, djece dojenačke dobi".

Bisfenol A je organski spoj koji se upotrebljava pri proizvodnji polikarbonatne plastike koja se pak koristi u proizvodnji plastičnih materijala poput bočica. Tragovi bisfenola A mogu se izlučivati iz bočica u hranu, odnosno u dječije adaptirano mlijeko ako se bočice zagrijavaju na visokoj temperaturi.

Izloženost toj hemikaliji najviša je tokom prvih šest mjeseci djetetova života, posebno ako je nadomjesno mlijeko jedina hrana. Pritom, u toj se dobi djetetov imunološki sustav još izgrađuje i nema mogućnost izlučivanja bisfenola A.

Evropska komisija zatražila je od Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) da procijeni nove znanstvene dokaze i EFSA je svoje mišljenje objavila u septembru prošle godine. Ona je zaključila da je bisfenol A siguran do dnevnog unosa od 0,05 miligrama na kilogram težine, a da je izloženost svih skupina populacije ispod tog limita, javila je Hina.

Međutim, EFSA je upozorila da mogući utjecaj bisfenola A na dojenčad ostaje otvoreno pitanje.