{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U EU azil mogu tražiti i transseksualci i djevojčice kojima prijeti obrezivanje

S
13.6.2013. u 12:33
0
8
U EU azil mogu tražiti i transseksualci i djevojčice kojima prijeti obrezivanje
0
U EU azil mogu tražiti i transseksualci i djevojčice kojima prijeti obrezivanje
Foto: AFP
Prema reformisanom zakonu o azilu u EU ubuduće će transseksualci, homoseksualci i žene i djevojčice kojima prijeti obrezivanje moći da traže i dobiju azil.
Ubuduće će o zahtjevu za azil biti odlučeno već nakon šest mjeseci, a do sada je to znalo trajati i do 24 mjeseca.

Svake godine u zemljama EU oko 330.000 ljudi podnese zahtjev za azil. Do sada su priznavani samo oni zahtjevi u kojima se može vjerodostojno dokazati da su podneseni zbog progona ili iz političkih i religijskih razloga.

U Uniji se godišnje odobri 70.000 zahtjeva za azil. Izglede za uspjeh i ostvarivanje prava na azil ima 25 posto onih koji podnesu molbu.

I prema prijedlogu novog zakona ostaje princip da oni koji traže azil - zahtjev podnose u onoj zemlji EU u koju su prvo došli.

Najviše zahtjeva za azil, prema navodima Eurostata, trenutno imaju Njemačka, Francuska, Švedska, Velika Britanija i Belgija.

Ubuduće bi azilanti mogli da pičnu da rade već nakon devet mjeseci boravka u zemlji koja im je dala azil. Do sada su morali da čekaju najmanje 12 mjeseci.

Azilanti bi ubuduće trebalo da dobijaju istu socijalnu pomoć kao i građani EU, ali pri tome nemaju pravo na novac, već mogu dobijati bonove za nabavku hrane ili odjeće.

Azilanti imaju i pravo na medicinsko i psihološko zbrinjavanje ukoliko su, recimo, traumatizirani zbog mučenja ili progona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: