{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U EU azil mogu tražiti i transseksualci i djevojčice kojima prijeti obrezivanje

S
13.6.2013. u 12:33
0
8
U EU azil mogu tražiti i transseksualci i djevojčice kojima prijeti obrezivanje
0
U EU azil mogu tražiti i transseksualci i djevojčice kojima prijeti obrezivanje
Foto: AFP
Prema reformisanom zakonu o azilu u EU ubuduće će transseksualci, homoseksualci i žene i djevojčice kojima prijeti obrezivanje moći da traže i dobiju azil.
Ubuduće će o zahtjevu za azil biti odlučeno već nakon šest mjeseci, a do sada je to znalo trajati i do 24 mjeseca.

Svake godine u zemljama EU oko 330.000 ljudi podnese zahtjev za azil. Do sada su priznavani samo oni zahtjevi u kojima se može vjerodostojno dokazati da su podneseni zbog progona ili iz političkih i religijskih razloga.

U Uniji se godišnje odobri 70.000 zahtjeva za azil. Izglede za uspjeh i ostvarivanje prava na azil ima 25 posto onih koji podnesu molbu.

I prema prijedlogu novog zakona ostaje princip da oni koji traže azil - zahtjev podnose u onoj zemlji EU u koju su prvo došli.

Najviše zahtjeva za azil, prema navodima Eurostata, trenutno imaju Njemačka, Francuska, Švedska, Velika Britanija i Belgija.

Ubuduće bi azilanti mogli da pičnu da rade već nakon devet mjeseci boravka u zemlji koja im je dala azil. Do sada su morali da čekaju najmanje 12 mjeseci.

Azilanti bi ubuduće trebalo da dobijaju istu socijalnu pomoć kao i građani EU, ali pri tome nemaju pravo na novac, već mogu dobijati bonove za nabavku hrane ili odjeće.

Azilanti imaju i pravo na medicinsko i psihološko zbrinjavanje ukoliko su, recimo, traumatizirani zbog mučenja ili progona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: