Afganistan
0

U epidemiji kolere umrlo 17 ljudi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U epidemiji El Tor kolere u sjevernom, istočnom i jugoistočnom Afganistanu umrlo je najmanje 17 ljudi, uglavnom žena i djece, u proteklih nekoliko sedmica, saopćilo je afganistansko ministarstvo javnog zdravstva.

Više od 1.000 ljudi s dijarejom i povraćanjem izazvanim bolešću primilo je tretman u medicinskim ustanovama u 13 od 34 afganistanske pokrajine, javio je Reuters.

Najteže pogođene pokrajine su Laghman, Nooristan i Nangarhar na istoku; Samangan i Faryab na sjeveru i Nimruz na zapadu, saopćilo je ministarstvo.

"To nije klasična kolera koja brzo prelazi u epidemiju. El Tor je manje fatalan i lakše se može staviti pod kontrolu", izjavio je Abdullah Fahim, glasnogovornik ministarstva javnog zdravstva.

Zdravstveni radnici tvrde da su korištenje zaražene vode i loši higijenski uslovi doveli do epidemije.

Manje od 24 posto od afganistanskih 26,6 miliona stanovnika ima pristup pitkoj vodi a samo 12 posto ima pristup poboljšanim sanitarijama, saopćio je UNICEF.

Teška suša koja je zahvatila velike dijelove zemlje otežala je život brojnim zajednicama, prisiljavajući ljude da koriste nesigurnu vodu za piće, pranje i kuhanje.

Epidemija je stavljena pod kontrolu u devet pokrajina.

Iako nije opasna po život kao ostale vrste kolere, El Tor bakterija ostaje duže u tijelu i u stanju je da ide od čovjeka do čovjeka, tvrde zdravstveni stručnjaci.