Više muškaraca
236

U Engleskoj i Velsu prošle godine najveći broj preminulih od narkotika u skoro tri decenije

S. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Službena statistika pokazuje da je smrtnost od narkotika u Engleskoj i Walesu bila najveća prošle godine od početka evidencije 1993. godine.

U Engleskoj je 2020. godine registrovan ukupno 4.561 smrtni slučaj povezan s narkoticima, otkrio je u utorak Ured za nacionalnu statistiku (ONS).

Agencija je međutim označila da se oko polovine smrtnih slučajeva dogodilo u 2019. godini, ali su zbog kašnjenja u registraciji umrlih, produženih zbog pandemije, uključeni u brojke za 2020.

Stopa smrtnih slučajeva povezanih s narkoticima povećavala se u Engleskoj svake godine od 2012., pri čemu je posljednja brojka veća za 60,9 posto u odnosu na 2010. godinu.

U 2020. godini bilo je 79,5 smrtnih slučajeva povezanih s drogama na milion ljudi, ali je stopa za muškarce bila znatno veća, zabilježeno je 109,7 smrtnih slučajeva od trovanja lijekovima na milion stanovnika, a kod žena 49,8 smrtnih slučajeva na milion.

Gotovo dvije trećine smrtnih slučajeva uzrokovano je zloupotrebom zabranjenih lijekova, a otprilike polovina svih smrtnih slučajeva od trovanja lijekovima uključivala je opijate.

Kokain je bio uključen u smrt 777 ljudi, što je za 9,7 posto više nego prethodne godine i više od pet puta više nego prije deset godina.

Heroin i morfij bili su najčešće spominjani opijati za 1.337 smrtnih slučajeva koji spominju bilo koju od ovih supstanci. Kod skoro četvrtine smrtnih slučajeva povezanih s drogom prošle godine nije spomenuta nijedna vrsta lijeka u mrtvozorničkom listu, a umjesto toga je spomenuto "predoziranje" ili "višestruka toksičnost lijeka".

S obzirom na godine, ljudi rođeni 1970-ih nastavili su imati najveću stopu smrtnosti od narkotika. Poznati kao "generacija X", oni su dosljedno imali najveću stopu smrti od zloupotrebe droga u posljednjih 25 godina, saopćio je ONS.

Ova starija grupa korisnika droga "vjerovatno će patiti od posljedica dugotrajne upotrebe droga, postajući sve podložnija fatalnom predoziranju", navodi i ONS.