Svijet
0

U eksploziji u Yangonu ranjene tri osobe

FENA
Eksplozija je odjeknula u glavnom gradu Mijanmarta u četvrtak, javili su svjedoci, u jeku pojačanih mjera sigurnosti povodom obilježavanja godišnjice gušenja demokratskih protesta od vojne huinte.

Izgleda da je troje ljudi lakše ranjeno u jutarnjoj eksploziji u blizini Gradske vijećnice Yangona, saopćili su svjedoci koji su tražili da ostanu anonimni iz straha od odmazde hunte, javio je AP.

Eksplozija se desila na autobuskoj stanici u blizini Gradske vijećnice koja je bila središte uličnih protesta predvođenih busdističkim monasima prije godinu dana.

Policija za suzbijanje nemira ušla je u to područje i okružila ga je žutim trakama, pojačavajući ionako oštre mjere sigurnosti koje su na snazi u gradu od prošlog augusta, javio je AP.

Hunta, koja je na vlasti od 1962., izazvala je zgražanje širom svijeta prošle godine kada je pokazala da je spremna ubijati vlastiti narod u cilju ostanka na vlasti.

Najmanje 31 osoba je ubijena kada su vojnici otvorili vatru po demonstrantima između 26 i 27. septembra 2007., nasilno gušeći mirni ustanak protiov vojne vlade. Antivladini protesti bili su najveće demonstracije u zemlji u posljednjih 20 godina.