Izbori narušeni nasiljem
0

U eksploziji u Pakistanu ubijeno 12 osoba: Rast tenzija zbog zatvorenog bivšeg premijera Imrana Khana

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U eksploziji u Pakistanu ispred kancelarije kandidata za glasanje uoči izbora poremećenih nasiljem i optužbama za namještanje izbora ubijeno je 12 osoba i ranjeno 25.

Napad se dogodio u blizini kancelarije nezavisnog kandidata u okrugu Pišin, 50 kilometara od grada Quetta i 100 kilometara od granice sa Afganistanom.

Kako prenose mediji, navodno je riječ o eksploziji IED-a (improvizovana eksplozivna naprava), koji je bio postavljen na motocikl.

"Dvanaest ljudi je ubijeno, dok je 25 povrijeđeno. Incident se dogodio u glavnoj čaršiji u gradskom području, gdje je gađana izborna kancelarija JUI-F", potvrdio je za AFP policijski zvaničnik u Quetti koji je tražio da ostane neimenovan.

"To je bila očigledna eksplozija IED-a koja je rezultirala smrću 12 ljudi, a više od 25 je povrijeđeno", rekao je i Jan Achakzai, privremeni ministar informacija u pokrajini.

Inače, izbore su poremetile optužbe za namještanje prije izbora nakon obračuna sa strankom zatvorenog bivšeg premijera Imrana Khana, pobjednika izbora 2018. godine, koji je skinut s vlasti zbogzbog korupcije i osuđen je na 14 godina zatvora.

Glasanje bi trebalo početi u 8:00 sati po lokalnom vremenu u četvrtak, a zatvara se u 17:00 sati. Navodi se da 127 miliona birača ima pravo glasa za izbor nove vlade na petogodišnji mandat.