Pakistan
0

U eksploziji u kući poginulo sedam osoba

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sedam osoba je poginulo u eksploziji u kući pakistanskog militanta u regiji Khyber u ponedjeljak, trećeg dana vladine ofanzive protiv islamista koji prijete gradu Peshawaru.

Militantni vođa je izjavio kako vjeruje da je eksploziju izazvao projektil, ali vladin zvaničnik u regiji kazao je da je eksploziv uskladišten u kući u gradu Bara slučajno eksplodirao, javio je Reuters.

"Nije bilo raketnog napada, to nije povezano s operacijom koja je u toku. Eksplodirao je eksploziv koji se tamo nalazio", izjavio je visoki politički zvaničnik koji je odbio da bude imenovan.

Snage sigurnosti pokrenule su ofanzivu u Khyberu na sjeverozapadnoj granici zemlje s Afganistanom u subotu kako bi protjerale militante koji su se kretali prema Peshawaru, što je povećalo strahovanja za sigurnost grada.

Vojnici podržani oklopnim vozilima i helikopterima nisu naišli ni na kakav otpora kada su krenuli da osiguraju Baru, oko 15 km jugozapadno od Peshawara.

Vojnici su uništili nekoliko objekata militanata kao i FM radiostanicu i centar za saslušavanje zarobljenika, saopćili su zvaničnici.

Ofanziva je prva velika vojna akcija koju je pokrenula nova vlada otkako je preuzela vlast na februarskim izborima i došla je u jeku porasta zabrinutosti zbog širenja militanata na sjeverozapadu zemlje.

Ona je također uslijedila kada je pomoćnik američke državne tajnice za pitanja južne i centralne Azije Richard Boucher stigao u Pakistan na razgovore s vladinim liderima.