Gaza
0

U eksploziji u Hamasovoj bazi ranjeno pet ljudi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U golemoj eksploziji koja je zahvatila bazu za obuku islamističkog Hamasa na jugu pojasa Gaze u utorak popodne po lokalnom vremenu povrijeđeno je najmanje pet pripadnika grupe, javili su očevici i zdravstveni zvaničnik.

Vozila hitne pomoći pohitala su ka mjestu eksplozije - evakuirajući jevrejsko naselje u blizini južnog grada Khan Younisa u pojasu Gaze.

Nije bilo nikakvih trenutnih vijesti o uzroku eksplozije. Hamas je odbio komentirati a izraelska vojska saopćila je kako ne zna ništa o incidentu, javio je AP.

Dr. Moaiya Hassanain iz palestinskog ministarstva zdravstva izjavio je da je dvoje od petero ranjenih u kritičnom stanju. Kazao je da su svih pet Hamasovi ekstremist.

Svjedoci su javili da je eksplozija izazvala štetu bazi, stvarajući požar koji je gorio otprilike sat vremena. Oni su izjavili da se druga, manja eksplozija, čula oko 15 minuta nakon prve. Hamasovi ekstremisti zadržali su novinare podalje od mjesta incidenta.

Izrael i Hamas pridržavaju se primirja koje je zaustavilo raketnu vatru iz Gaze i izraelske osvetničke napade. U posljednjim danima, međutim, izbile su tenzije između Hamasovih vladara Gaze i njihovih suparnika iz Fataha, koji predvodi umjereni palestinski predsjednik Mahmoud Abbas.