Svijet
0

U eksploziji bombe u Čečeniji ubijene četiri osobe

FENA
Četiri osobe su ubijene u eksploziji bombe u ruskoj nemirnoj regiji Čečeniji, u posljednjem napadu protiv snaga sigurnosti na sjevernom Kavkazu, saopćio je u nedjelju lokalni tužilac.

Čečenija je bila zahvaćena s dva rata od raspada Sovjetskog Saveza, ali se vratila relativnom miru u posljednje četiri godine. Nasilje je postalo učestalije i u obližnjim regijama, posebno Ingušetiji.

U posljednjem napadu, eksplozija je odjeknula kod stambene zgrade nakon što je policija došla da istraži izvještaj o puškaranju oko ponoći u blizini glavnog grada Groznog, javio je Reuters.

Trojica policajaca i jedan slučajnik prolaznik, civil, ubijeni su u eksploziji, saopćio je tužilac.

Bombaš samoubica je 6. novembra ubio 12 ljudi na tržnici u Vladikavkazu u drugoj susjednoj regiji, Sjevernoj Osetiji, u najtežem pojedinačnom napadu u više mjeseci.

Ruske snage bore se da suzbiju pobunu u dijelovima većinskih muslimanskih regija koje su među najsiromašnijim u Rusiji. Čečenija je trenutno čvrsto pod kontrolom Kremlja i njegovih lokalnih saveznika.

Analitičari tvrde da je regionalna pobuna rukovođena mješavinom klanskih suparništava, nezadovoljstvom raširenim siromaštvom i islamskim militantnim grupama koje nastoje zbaciti rusku vlast.