Svijet
0

U eksploziji bombe u Afganistanu ubijeno sedam policajaca

FENA
Bomba podmetnuta pokraj puta uništila je policijsko vozilo koje je u ponedjeljak patroliralo opasnim područjem južnog Afganistana i ubila svih sedam policajaca u vozilu, saopćio je zvaničnik.

Policijski kamion Ford Ranger putovao je kroz oblast Zhari pokrajine Kandahar kada je bomba eksplodirala, saopćio je načelnik pokrajinske policije Fayed Agha Faqid, javio je AP.

Zhari je poprište jedne od najvećih bitaka u historiji NATO-a i ostao je opasna regija. Vojni zvaničnici saopćili su da su ubili između 500 i 1.000 talibanskih pobunjenika u Zhariju prošle jeseni.

U drugim oblastima Kandahara NATO-ovi vojnici otvorili su vatru na motocikl za koji su vojnici pomislili da ga vozi mogući bombaš-samoubica, saopćile su NATO-ove Međunarodne snage za podršku sigurnostib (ISAF). U saopćenju se navodi da je vozač motocikla povrijeđen, ali da nije bilo drugih žrtava.

Ipak, Izatullah Khan, ljekar u glavnoj bolnici u Kandaharu, izjavio je da su NATO-ove snage ubile jednog čovjeka i ranile trojicu.

"Vozio sam bicikl kada je NATO-ov konvoj prolazio i kada su mi se primaknuli, počeli su pucati i pogodili su me", izjavio je Mohammed Naimat, koji se oporavljao od ranjavanja metkom u bolnici.

"Nije bilo nikakve eksplozije, nikavih borbi. Ne znam zašto su počeli pucati", kazao je Naimat.

Civlne žrtve koje su izazvale NATO-ove snage aktuelno su pitanje međunarodne vojne misije u Afganistanu, a bilo je nekoliko slučajeva da vojni konvoji otvaraju vatru na vozače za koje misle da predstavljaju prijetnju.

Tokom vikenda afganistanski zvaničnici su saopćili da je 45 civila ubijeno tokom bombardovanja NATO-a i koalicije pod američkim vodstvom u susjednoj pokrajini Helmand.

Predsjednik Hamid Karzai, koji je u više navrata tražio od međunarodnih snaga da se višu brinu za živote običnih Afganistanaca, poslao je šestočlani tim da istraži incident.

Statistika UN-a je pokazala da je od civilnih žrtava u ovoj godini 314 izazvano akcijama međunarodnih ili afganistanskih snaga sigurnosti, a 279 pobunjeničkim.

Slična statistika Asdsociated Pressa, iako manja, pokazuje isti trend: 213 su ubile američke ili NATO-ove snage a 180 talibana - isključujući najnovije nasilje.

Associated Press je ukupno prebrojao više od 2.800 ljudi ubijenih u ovoj godini. Statistika, zasnovana na podacima od zapadnih i afganistanskih zvaničnika pokazuje nasilje manje nego prošle godine kada je ubijeno oko 4.000 ljudi.