Svijet
0

U eksploziji autobombe u Siriji ubijeno najmanje deset ljudi

FENA
Najmanje deset ljudi je ubijeno i brojni su ranjeni kada je autobomba eksplodirala u srijedu u sirijskom gradu Latakija, u rijetkom napadu na priobalno uporište predsjednika Bashara al-Assada, javila je državna televizija.

Eksplozija se desila na glavnom gradskom trgu, navodi državna televizija. Latakija je do sada uglavnom bila pošteđena nasilja koje divlja Sirijom tokom više od četiri godine građanskog rata u kome je ubijeno oko četvrt miliona ljudi, prenosi Reuters.

Na snimcima prikazanim na državnoj televiziji i na društvenim mrežama vide se automobili u plamenu u kvartu prekrivenom olupinama vozila raznesenih sililnom eksplozije. Spasilački radnici i civili mogli su se vidjeti kako se bore s vatrenom stihijom.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad za koji su državni mediji javili da su ga izveli "teroristi", termin koji koriste da opišu pobunjenike koji se bore protiv Assada.

Dok je grad Latakija pošteđen, okolna pokrajina istog imena - sjedište najveće sirijske luke i uporište Assadove alavitske sekte - ključno je bojište u dugom sukobu.

Sunitski militanti, uključujući ogranak al-Qaide Nusra front, kontroliraju brojna sela u graničnoj regiji sjeverno od mediteranskog lučkog grada i ostalih regija kojima dominiraju alaviti, koji slijede šiitsko prakticiranje Islama.