Svijet
0

U eksplozijama u Iraku poginulo najmanje 26 osoba

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Najmanje 26 osoba je poginulo, a skoro stotinu ozlijeđeno u nizu napada koji su se dogodili rano u utorak u nekoliko gradova Iraka, u Bagdadu, Kirkuku, Hili i Kerbali, prema novom izvještaju koje su dostavili medicinski i sigurnosni izvori.

Najsmrtonosniji napadi su se dogodili u svetom šiitskom gradu Kerbali, 110 kilometara južno od Bagdada, gdje je poginulo najmanje 13 osoba i u Kirkuku, na sjeveru zemlje, gdje je bilans popeo na 9 mrtvih, izvještavaju ovi izvori.

Ovi napadi dolaze na dan 9. godišnjice američke invazije na Irak i sedmicu prije održavanja planiranog sastanka Arapske lige u Bagdadu, prvog od 1990. godine.

U Kerbali su dvije bombe eksplodirale oko 08.15 sati u blizini jednog restorana i parka na ulazu u grad, izjavio je glasnogovornik zdravstvene službe ove pokrajine Džamal Mehdi.

U Kirkuku, 240 kilometara sjeverno od Bagdada, jedna autobomba eksplodirala je u blizini policijske zgrade u južnom dijelu grada i ubila devet osoba, a 30 ozlijedila, prema izjavi doktora Mohameda Abdulaha u bolnici u Kirkuku. On je rekao da su sve žrtve policajci.

U Bagdadu je eksplodirala autobomba i ubila najmanje jednu osobu, prema medicinskom izvještaju i izvještaju ministarstva unutarnjih poslova. U još jednoj eksploziji u Hili, 95 kilometara južno od Bagdada, poginula je jedna osoba, a sedam je ozlijeđeno, prema saopćenju policijske uprave.