Somalija
0

U eksplozijama poginulo 11 pobunjenika

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U dvije odvojene nesreće u Mogadishu poginulo je 11 pripadnika islamističke skupine Al-Shabab, među kojima sedam stranih pobunjenika, saopćilo je u subotu somalsko ministarstvo informiranja.

U eksploziji bombe u kući koju su koristili pobunjenici poginulo je 10 osoba dok su pravile autobombu koja je eksplodirala prije vremena.

Jedan pobunjenik je poginuo dok je postavljao bombu na putu, prenijela je agencija Reuters.

"Među poginulima su tri Pakistanca, dva Indijca, dva Somalca i po jedan Afganistanac i Alžirac, i vođa koji je bio zadužen za molitve za bombaše samoubojice", navedeno je u saopćenju ministarstva.

Policija je uhitila dva muškarca koji su čuvali stražu dok su pobunjenici kopali rupu za bombu ispod mosta u Mogadishu, a zaplijenili su i torbu s materijalom za pravljenje eksploziva.

Al-Shabab i druge islamističke skupine povezane s terorističkom organizacijom Al-Qaidom i bore se protiv vlade, koja ima podršku zapadnih država, od početka 2007. godine.

Somalija nema stabilnu vladu od 1991. a pobunjenici imaju kontrolu nad većim dijelom somalske prijestolnice, gdje često izvode bombaške napade.

U sukobima je poginulo više od 21.000 Somalaca, a 1,5 miliona ljudi je moralo napustiti svoje domove.