Svijet
1

U Egiptu ukinuto vanredno stanje, nemiri se ne stišavaju

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Upravni sud u Egiptu donio je odluku o ukudanju vanrednog stanja u zemlji.

Prema ranijoj odluci privremenog predsjenika Adlija Mansura vanredno stanje je trebalo trajati još dva dana. 

Jedan zvaničnik iz egipatskog pravosuđa kazao je kako se vanredno stanje do sada sprovodilo shodno zakonu o vanrednom stanje. On je dalje kazao da se vanredno stanje prema odluci suda ukida danas, no nije precizirao tačno vrijeme. 

Privremeni predsjednik Adli Mansur je 3. jula proglasio vanredno stanje koje je 14. augusta produžio za mjesec dana, a u septembru je također donio odluku o produženju za naredna dva mjeseca.

No, iako je ukinuto vanredno stanje na ulici i dalje vlada haos.

Protesti koji su počeli na univerzitetu Al-Azhar u Kairu, organizovani protiv državnog udara u Egiptu, nastavljeni su i na drugim univerzitetima diljem zemlje, a u sukobima grupa demonstranata diljem zemlje povrijeđeno je više desetaka soba.

Studenti univerziteta Mansur u provinciji Dekahliye organizovali su proteste protiv državnog udara, a sigurnosne snage su pokušale spriječiti proteste. Nakon sukoba sa policijom u nemire su se umiješli i pripadnici ekstremne grupe "Sjekiraši".

Pripadnici snaga sigurnosti upotrijebili su suzavac, a spomenuta grupa je u napadu povrijedila veliki broj studenata. Sukobi su se brzo proširili na različite četvrti u okolini grada i izvan kampusa univerziteta.

Protestne šetnje studenata, praćenene trubama i vuvuzelama, završene su ispred mnogih univerziteta. Studenti su nosili fotografije svrgnutog egipatskog predsjednika Muhammeda Mursija.

Protesti na univerzitetima u Egiptu, koji su otvoreni 21. septembra, i dalje traju unatoč opsežnim mjerama sigurnosti.

Studenti sa Univerziteta Hilvan u gradu Minya, udaljenom 300 kilometara od Kaira, tražili su oslobađanje studenata i studentica, ranije uhapšenih tokom protesta.

Studenti sa Univerziteta u Aleksandriji protestovali su tražeći oslobađanje 22 studentice koje su uhapšene tokom protesta organizovanih proteklih sedmica.