Svijet
0

U Egiptu u nedjelju međunarodni samit o Gazi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Egipat je pozvao šefove država i vlada, posebno iz Evrope, i predsjednika Palestinske vlasti Mahmuda Abbasa, da u nedjelju dođu na samit o Gazi u Charm el-Cheikh, izjavili su u subotu diplomati.

Pozivi su upućeni i samit bi trebalo da se održi u prisustvu generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona u ovom ljetovalištu na Crvenom moru, u poslijepodnevnim satima, precizirali su evropski diplomatski izvori.

Egipat nije izdao saopćenje o ovom samitu, ali je jedan izvor blizak predsjedništvu potvrdio agenciji AFP da su "u toku" pripreme za međunarodni samit u Charm el-Cheikhu.

Egipatska agencija Mena je javila da je egipatski predsjednik Hosni Mubarak pozvao francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja na "konsultativni sastanak" u nedjelju, na kojem će se razgovarati o prekidu vatre u pojasu Gaze.

Pozivi su upućeni evropskim šefovima država i vlada, među kojim je španski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero, britanski Gordon Brown i talijanski Silvio Berlusconi.

Njemačka kancelarka Angela Merkel se ispričala zbog nemogućnosti da prisustvuje samitu.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je primio poziv za ovaj vanredni samit, kao i predsjednik Palestinske vlasti Mahmud Abbas, precizirao je isti izvor.

Izraelski premijer Ehud Olmert neće biti pozvan, jer se Izrael sprema da u subotu navečer objavi jednostrano primirje, ali ne na način dogovoren u okviru egipatske inicijative.