Svijet
0

U dvostrukom napadu u Pakistanu preko 30 mrtvih

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Broj poginulih u dvostrukom samoubilačkom napadu u utorak u predgrađu Islamabada popeo se na više od 30, šest je podleglo tokom noći. Istraga navodi da se radi o pakistanskim talibanima podržanim al-Qaidom,saopćilo je u srijedu ministarstvo unutarnjih poslova.

U utorak ujutro su dvojica samoubica aktivirali dvije bombe u razmaku od nekoliko minuta, na rastojanju od tri kilometra u Rawalpindiju, u narodnom predgrađu pakistanskog glavnog grada.

U prvom napadu je ubijeno 17 službenika ministarstva odbrane u autobusu, najvjerojatnije pripadnika jake vojno obavještajne službe, saopćio je policijski izvor, dok je u drugom napadu na tržnici ubijeno osam osoba.

Najmaje 68 osoba je povrijeđeno. Šest osoba koje su podlegle tokom noći u bolnici su uglavnom žrtve prvog napada, saopćio je policijski izvor.

Istraga ukazuje da se radi o tragu pripadnika protalibanskih plemena na sjeverozapadu zemlje, u pograničnim planinskim zonama s Afganistanom, posebno o jednom od njihovih vođa Baitullahu Mehsudu, koji se ranije borio na strani afganistanskih talibana, saopćio je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova.

Prema vojnom izvoru, ovaj čovjek, također povezan s al-Qaidom, skriva se u regionu Južnog Waziristana, u središtu plemenskih zona gdje su protjerani afgansitanski talibani, koji su bili na vlasti u Kabulu, ali su tu našli svoje utočište i mnogobrojni strani borci al-Qaide.

"Još niko nije preuzeo odgovornost za ovaj napad ali se Mehsud povezuje s nedavnim mnogobrojnim napadima iste vrste", saopćio je glasnogovornik.