Sukobi
0

U dva napada u Pakistanu ubijeno 27 pobunjenika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pakistanske snage sigurnosti su u dva napada u subotu ubile 27 pobunjenika, a 18 zarobile, saopćile su paravojne i vojne snage te države na jugu Azije.

Jedan napad izvele su posade pakistanskih helikoptera u oblasti Khyber na granici s Afganistanom gdje su ubijena 22 pobunjenika, uništena tri njihova skrovišta i 13 vozila, javio je Reuters pozivajući se na saopćenje paravojnih snaga.

Snage sigurnosti počele su početkom mjeseca ofanzivu u oblasti Khyber kako bi neutralizirale pobunjenike koji su u istoimenom klancu napadali konvoje kamiona za opskrbu međunarodnih koalicijskih snaga u Afganistanu.

Prema vladinim podacima, u toj ofanzivi je do sada ubijeno više od 150 pobunjenika.

Kiber je jedna od sedam pakistanskih poluautonomnih oblasti koje nastanjuju pripadnici Paštuna i u pojedinim pobunjenici imaju uporišta.

Paštuni, najmnogoljudnije pleme na svijetu sa više od 40 miliona pripadnika žive uglavnom s obje strane afganistansko-pakistanske granice.

Zbog čestih napada pobunjenika u oblasti Khyber Sjedinjene Američke Države su morale pronaći nove puteve za snabdijevanje svojih snaga preko nekih zemalja centralne Azije.

U drugoj akciji u subotu pakistanska vojska je u dolini Swat, još jednoj poluautonomnoj oblasti, ubila pet pobunjenika, a 18 zarobila.

Pobunjenici su donedavno praktično kontrolirali dolinu Swat, što je zabrinulo pakistanske saveznike, prije svega SAD.

Međutim, krajem aprila vlasti iz Islamabada su pokrenule snažnu ofanzivu u Swatu tokom koje je ubijeno više od 2.000 pobunjenika.

U uspjehe vladinih trupa spada i zarobljavanje glasnogovornika pobunjenika Muslima Khana i ubistvo talibanskog lidera Baitullaha Mehsuda prije mjesec dana.

Vlasti također navode kako se većina od oko dva miliona ljudi koji su pobjegli iz doline Swat zbog sukoba već vratila svojim kućama.