Na snazi upozorenja
0

U dijelovima Australije ekstremne vrućine, dok su ponegdje temperature tek oko 20 stepeni

S. Š.
U većem dijelu Australije idealni su uslovi za kupanje u okeanu (Foto: EPA-EFE)
U većem dijelu Australije idealni su uslovi za kupanje u okeanu (Foto: EPA-EFE)
Ekstremno visoke temperature, velike temperaturne oscilacije između gradova te drastičan pad temperature za samo noć slika su trenutnih vremenskih izgleda u Australiji.

Od vrućine u Novom Južnom Walesu do ozbiljnih vremenskih upozorenja različite vrste u Južnoj Australiji, gdje je Zavod za meteorologiju izdao obavještenje o obilnim padavinama u dijelovima države najbolje prikazuju trenutne vremenske prilike u tom dijelu svijeta.

Obilne padavine očekuju se na poluostrvu Lower Eyre, istočnom poluostrvu Eyre i dijelovima zapadne obale i sjeverozapadnog pastoralnog područja.

Promjena vremena dolazi nakon ekstremnih vrućina u državi - jučer je to bilo pod uticajem onoga što je Državna vatrogasna služba rekla da je "jedan od najtoplijih ' požarnih' dana u nekoliko godina".

Osim upozorenja za obilne padavine, u više regija ostaje upozorenje i zbog rekordno visokih temperatura koje će u Sidneju, Badgerys Creeku i Banstaunu prelaziti 43 stepen.

Upozorenja o toplotnim talasima aktuelna su u dijelovima svih kopnenih država, s upozorenjima na visoku do katastrofalnu opasnost od požara izdata za dijelove Južne Australije, sjeverne Viktorije, zaleđa NSW i šireg Sidneja.

Također, u širem Sidneju se u narednim satima očekuje pad temperature od 10 stepeni, a kako javljaju tamošnje meteorološke stanice, hladna promjena može donijeti štetu i jake vjetrove.

U međuvremenu, u Melburnu pada kiša. Putevi su poplavljeni, a dan ranije je izmjerena temperaturna razlika između Sidneja i Melburna od čak 23 stepena.