SAD
0

U Detroitu upotrijebljen snažan vojni eksploziv PETN

FENA
Foto: AFP/ANP
Foto: AFP/ANP
Nigerijac optužen za pokušaj aktiviranja bombe u američkom avionu s 278 putnika, na letu iz Amsterdama u Detroit na Božić, koristio je snažan vojni eksploziv PETN - pentaeritritol, izvijestio je u nedjelju The Washington Post citirajući dužnosnike američkih protuterorističkih i policijskih službi.

Američki su izvori naveli da je pokušaj bombaškog napada optuženog 23-godišnjeg Umara Faruka Abdulmutalaba 25. decembra pred slijetanje u Detroit - detoniranje nekoliko grama PETN - pentaeritritola, istovjetan taktici bombaša samoubice kod kojeg su utvrđene veze s jemenskim ogrankom Al-Qaide.

U augustu ove godine Abdulah Hasah Tali Asiri pokušao je ubiti člana saudijske kraljevske porodice koristeći eksploziv PETN skriven u donjem rublju, prema objavljenim navodima stručnjaka za terorizam Petera Bergena, koji se pozvao na saudijskog dužnosnika.

Prema pisanju Posta, Asiri je ušao u Saudijsku Arabiju iz Jemena i prošao kroz dvije sigurnosne provjere prije nego se digao u zrak na manje od metra od princa Muhameda bih Nađafa, čelnika sudijskih protuterorističkih operacija, koji je prošao s manjim povredama

The Washington Post također navodi da je Abdulmutalab odrastao u jednoj od najimućnijih porodica u Nigeriji, s luksuznim kućama u Lagosu i Londonu, te da je slovio kao ozbiljan i predan mladić koji je diplomirao strojarstvo u Londonu i došao u Dubai na postdiplomski studij.

U Lagosu je dobio i nadimak Alfa, što je tamošnji naziv za muslimanske imame.

Republikanski kongresmen Peter Hoekstra, najviši republikanski član Odbora za domovinsku sigurnost Predstavničkog doma Kongresa SAD-a, izjavio je za Post kako mu je iz vjerodostojnih izvora rečeno da je vlada SAD-a znala da je Abdulmutalab već najmanje "nekoliko mjeseci, ako ne i godina povezan s Al-Qaidom".

Konkretnije, Hoekstra je govorio o njegovoj "najvjerojatnijoj" povezanosti s radikalnim antiameričkim imamom Anwarom al-Awlakijem u Jemenu, koji je ranije vodio džamije u San Diegu u Kaliforniji i Falls Churchu kraj Washingtona.

Imama Awlakija povezuje se i s bojnikom Nidalom Hasanom, američkim vojnim psihijatrom koji je u ubilačkom pohodu u novembru ubio 13, a ranio 31 vojnika u najvećem vojnom kompleksu u SAD-u, Fort Hoodu u Teksasu.