Ohrabrujući podaci
21

U Danskoj epidemija koronavirusa u značajnom padu

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Danska je prva zemlja u Evropi koja je postepeno počela s ublažavanjem mjera donesenih zbog pandemije, a prvi put od 13. marta u ovoj zemlji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan smrtni slučaj od posljedica koronavirusa.

Kako piše Reuters u Danskoj je u proteklih 24 sata potvrđeno 78 novozaraženih čime je ukupan broj slučajeva zaraze u ovoj zemlji porastao na 10.791, a broj hospitalizovanih pacijenata smanjio se na 137. Broj preminuli ostao je nepromijenjen i riječ je o 537 osoba.

"Danas je zabilježena jedna prekretnica, u posljednjih 24 sata nemamo nijednu osobu preminulu od posljedica koronavirusa u Danskoj", napisao je na Twitteru ministar zdravlja Magnus Heunicke.

U utorak su zdravstveni zvaničnici saopćili da postoji mogućnost da će Danska biti pogođena drugim valom koronavirusa, jer je ova zemlja ušla u drugu fazui popuštanja mjera koja podrazumijeva otvaranje škola, trgovačkih centara i restorana.

Uprkos ponovnom otvaranju, podaci pokazuju i da je stepen reprodukcije i prijenosa virusa smanjen sa 0,9 na 0,7 posto. Riječ je o mjerenju prosječnog broja infekcija koju izazove jedna osoba.

"Ti podaci odražavju činjenicu da je epidemija u Danskoj u velikom padu", kazao je Christian Wejse, naučnik na odjelu zaraznih bolesti na Univerzitetu Aarhaus.

Wejse je istakao i to da je u proteklom periodu broj smrti na dnevnom nivou već odavno nizak, te da se očekuje da će biti još perioda i dana bez ijednog smrtnog slučaja.

Do sada se 83 poasto osoba kod kojih je potvrđen koronavirus oporavilo u Danskoj, a među onima koji su preminuli, 87 posto su bili stariji od 70 godina.