Svijet
0

U Dalmaciji 7,5 posto gostiju više nego prošle godine

FENA
Prema podacima splitsko-dalmatinske Županijske turističke zajednice, u koju stižu podaci iz 35 gradskih i općinskih turističkih zajednica, u srednjoj Dalmaciji trenutno boravi 7,5 posto više gostiju nego u istom razdoblju prošle godine.

Direktor Ureda te turističke zajednice Mili Razović kaže da je na nekim odredištima u srednjoj Dalmaciji od 10 do 11 posto gostiju više nego u prošlogodišnjem augustu.

"To je veoma ugodno iznenađenje i za najoptimističnije turističke radnike jer smo za ovu godinu planirali veći broj turista za tri do četiri posto, što će se, nedvojbeno, sasvim sigurno ostvariti", kaže Razović.

August su tradicionalno obilježili Talijani, koji su stigli u velikom broju, a ponajviše trajektima iz Ancone i Pescare.

U turističkim agencijama koje se bave iznajmljivanjem postelja u privatnom smještaju kažu da i dalje stižu rezervacije te da je do 15. septembra prodano 80 posto kapaciteta.

Razović ističe da je u prvih sedam mjeseci u Splitsko-dalmatinskoj županiji registrirano 454 000 turista i čak 2 900.000 noćenja, pri čemu su stranci ostvarili ćak 2 640.000 noćenja.

U odnosu na isto razdoblje u prošloj godini, broj turista povećan je za pet posto, a broj noćenja za 10 posto, pri čemu se najviše povećao broj turista iz Bjelorusije, Ukrajine, Crne Gore, Bugarske, Finske, Rumunjske i Rusije.

Znatno se povećao i broj turista iz Srbije, tako da su uvedeni vanredni autobusi Split-Beograd.