Svijet
0

U Crnoj Gori zadovoljni presudom ICJ-a

FENA
Filip Vujanović
Filip Vujanović
Crna Gora nije mogla spriječiti zločin u Srebrenici, jer nije zapovijedala vojskom i paravojskom u Bosni i Hercegovini (BiH), ocijenio je u ponedjeljak crnogorski predsjednik Filip Vujanović, izražavajući zadovoljstvo presudom koju je Međunarodni sud u Haagu izrekao povodom tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore.

"Zaista sam uvjeren da cjelokupna crnogorska javnost zna da Crna Gora ničim nije mogla spriječiti zločin u Srebrenici (...) koji je odnio toliko hiljada života", kazao je Vujanović novinarima, dodajući da taj zločin smatra genocidom.

Vujanović je također kazao da je i očekivao da Crna Gora "ne može biti tužena za genocid".

"Crna Gora je uvijek prihvaćala i uvažavala sve odluke institucija međunarodne zajednice i takav odnos ima prema najnovijoj odluci Međunarodnog suda u Haagu", kazao je Vujanović.

Komentirajući tužbu Hrvatske protiv Srbije i Crne Gore pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, Vujanović je rekao da Crna Gora s Hrvatskom razvija dobrosusjedske odnose koji mogu biti primjer u regiji.

"Izrazili smo maksimalnu ispriku za ono što se dogodilo na dubrovačkom ratištu i za ono što nesumnjivo predstavlja jednu iznimno ružnu stranicu crnogorske povijesti", rekao je Vujanović i ponovio žaljenje zbog žrtava i materijalnog razaranja na području Dubrovnika.

"Pokazali smo punu spremnost i da se kroz razmjenu predmeta i potpisani memorandum dva tužiteljstva sudi građanima Crne Gore i u slučajevima gdje hrvatsko tužiteljstvo nađe osnove za kazneno gonjenje", kazao je Vujanović.

"Crna Gora zaista nije kao država, a ni njena vojska, sudjelovala na dubrovačkom ratištu, nego je to bila Jugoslavenska narodna armija, bivše SFR Jugoslavije", rekao je Vujanović i izrazio nadu da će se dobra suradnja Crne Gore i Hrvatske nastaviti.

Upitan kada će biti održani pregovori o Prevlaci i što će Crna Gora tražiti, Vujanović je naveo da je Crna Gora "na svako zanimanje Hrvatske, kao dobrog susjeda, spremna pozitivno odgovoriti".

"Postigli smo dobar privremeni sporazum koji kvalitetno funkcionira i koji je pokazao da smo našli dobro privremeno rješenje"; dodao je Vujanović.

Presudom Međunarodnog suda u Haagu zadovoljne su i sve političke stranke u Crnoj Gori.