Svijet
0

U Crnoj Gori počinje suđenje Albancima optuženim za terorizam

FENA
Podgorica
Podgorica
Suđenje grupi od 18 Albanaca optuženih za pripremu terorištičkih napada u Crnoj Gori radi izazivanja rata trebalo bi da počne danas u Višem sudu u Podorici.

Ova grupa, u kojoj je pet američkih državljana, optužena je da je planirala izazvati oružanu pobunu i započeti rat u Crnoj Gori radi stvaranja samostalne regije naseljene Albancima u okviru države, s posebnim statusom suprotnim ustavnom uređenju Crne Gore.

Optužnica specijalnog tužitelja za organizirani kriminal Stojanke Radović tereti ih da su, uz pomoć pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova(OVK), prokrijumčarili oružje s Kosova i organizirali prvi napad u izbornoj noći 11. septembra prošle godine na jedan vjerski objekt u Malesiji. Uhapšeni su dan prije izbora 10. septembra.

Optuženi su Vaselj Dedvukaj, John Ljucaj, John Dedvukaj, braća Anton i Viktor Sinishtaj, Zef Berisha, Sokolj i Đorđe Ivanović, Viktor Dreshaj, Peter, John, Rock i Kolja Dedvukaj, Nikola Ljekočević, Marko Ivanović, Vaso Koljčević i Maljota Bojović.

Prema optužnici, Vaselj Dedvukaj i John Ljucaj, američki državljani albanskog porijekla, preko Johna Dedvukaja, ali i neposredno, sredinom 2004. i 2005. godine, smišljeno su podstaknuli Antona Sinishtaja da na teritoriji Crne Gore stvori albansko udruženje koje je pripremalo terorizam i oružanu pobunu.

Oni su obećali finansijsku podršku udruženja iz Detroita, a vojnu, u ljudstvu i naoružanju s Kosova, iz redova OVK-a, javio je Tanjug.

Jedan od optuženih za planiranje terorističkih napada na Crnu Goru, američki državljanin Doda Z. Ljucaj (55), uhapšen je 9. decembra prošle godine na bečkom aerodromu, ali još nije izručen Crnoj Gori.