Bukti od petka
21

U Čileu proglašeno vanredno stanje: Šumski požari dosegnuli i urbana područja, najmanje 10 žrtava

L. S.
Vatrogasci rade na gašenju požara (Foto: EPA-EFE)
(Foto: EPA-EFE)
Čileanski vatrogasci se bore sa brzorastućim požarima za koje se zvaničnici plaše da su odnijeli deset života i da prijete stotinama domova, što je predsjednika navelo da proglasi vanredno stanje.

Desetak požara bukti još od petka. Koncentrisani su u turističkim regijama Vina del Mar i Valparaiso, gdje su opustošili hiljade hektara šume i ogrnuli obalne gradove gustom maglom sivog dima i natjerali ljude da napuste svoje domove.

"Imamo preliminarne informacije da je nekoliko ljudi umrlo, njih 10", rekla je Sofia Gonzales Cortes, državna predstavnica za centralni region Valparaiso.

U gradovima Estrella i Navidad, jugozapadno od glavnog grada, u požarima je izgorjelo skoro 30 domova te je primorana evakuacija u blizini odmarališta za surfanje Pichilemu.

Čileanski predsjednik Gabriel Boric u petak je proglasio "vanredno stanje zbog katastrofe, kako bi imao sve potrebne resurse" za gašenje požara.

"Sve snage su raspoređene u borbi protiv šumskih požara", rekao je on u poruci objavljenoj na platformi X.

Službe hitne pomoći trebale su se sastati u subotu ujutro kako bi procijenile situaciju.

Samo u Valparaisu već je spaljeno oko 7.000 hektara, prema CONAF-u, čileanskoj nacionalnoj šumarskoj vlasti, koji je požar nazvao "ekstremnim".

Vlasti su u petak zatvorile cestu koja povezuje Valparaiso sa glavnim gradom Santiagom, jer je ogroman oblak dima smanjivao vidljivost.

Požari su izazvani ljetnim toplotnim talasom i sušom koji pogađaju južni dio Južne Amerike izazvane vremenskim fenomenom El Nino, jer naučnici upozoravaju da je zagrijavanje planete povećalo rizik od prirodnih katastrofa kao što su intenzivne vrućine i požari.