Pravili "molotovljeve koktele"?
1

U Chicagu uoči NATO samita uhapšene tri osobe

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Tri muškarca, uhapšena ranije ove sedmice kada je policija upala u stan u Chicagu, zadržana su pod sumnjom da su planirali terorističke aktivnosti kojima bi omeli NATO samit u Chicagu.

Osobe se sumnjiče da su pokušale napraviti "molotovljeve koktele", javio je AP.

Policijski poručnik Kenneth Stoppa rekao je da će muškarci biti saslušani na sudu kasnije u subotu zbog sumnji da su planirali počiniti terorističke činove te zbog posjedovanja eksploziva i zapaljivih naprava i nabavke materijala potrebnih za izradu ovih naprava.

Stoppa je identificirao uhapšene muškarce kao Briana Churcha (20), Jareda Chaesa (24) i Brenta Vincenta Betterlya (24).

Njihova odvjetnica, Sarah Gelsomino, rekla je za The Associated Press da su osumnjičeni "u šoku i da ne znaju odakle te optužbe dolaze".

Drugih šest osoba je uhapšeno u srijedu nakon upada policije u stan u naselju South Side gdje su odsjeli. Osumnjičeni su pušteni u petak, a protiv njih nije podignuta optužnica.

Jedan od tih demonstranata, aktivista pokreta "Okupirajmo" Darrin Annussek iz Philadelphije, negirao je postojanje "molotovljevih koktela" ili materijala potrebnih za njihovu izradu u svom stanu.

"Da sam vidio bilo šta slično 'molotovljevom koktelu' smjesta bih napustio stan", rekao je Annussek.

On tvrdi da mu tokom 18 sati, koliko je bio u pritvoru, policija nije rekla zašto ga je uhapsila, nije mu pročitala njegova prava niti je mogao pozvati svog odvjetnika.

Rekao je da je bio vezan lisicama za klupu i da mu čak nisu dopustili odlazak u toalet.

"Dok su prolazili pored mene policajci su komentarisali da sam hipik, komunista i simpatizer komunizma", rekao je Annussek novinarima nakon puštanja iz pritvora.

Stoppa je odbio komentarisati ovaj slučaj.

Sigurnost je pojačana u gradu dok teku priprema za održavanje samita na kojem će prisustvovati delegacije iz 60 zemalja širom svijeta, uključujući 50 čelnika država.

Razgovarati će se o ratu u Afganistanu i evropskom raketnom odbrambenom sistemu.